اعمال و فضایل ویژه عید غدیر
بیایید با بزرگداشت بزرگترین عید مسلمانان و خصوصاً شیعیان ضمن شکر نعمت الهی، فرزندانمان را با این نعمت عظیم الهی بیشتر آشنا کنیم. بیایید با جشن و اطعام و هدیه و انجام اعمال و... و حتی تبسمی در روز غدیر سهمی در زنده نگهداشتن غدیر داشته باشیم.
اعمال و عبادات عید غدیر
در اسلام برای هیچ روزی این تعداد حکم ارائه نشده است. در برخی از روزهای مهم مانند: عید فطر و عید قربان، عرفه و مباهله اعمال متعددی مستحب شمردهشده، ولی اگر همه آنها را به یکدیگر ضمیمه کنیم، با مستحبات غدیر برابری نمیکنند. امام صادق (ع) فرمودند: فضیلت عید غدیر بر عید فطر و قربان و جمعه مانند برتری ماه بر ستارگان است.امام صادق (ع) فرمودند:خداوند در این روز دو برابر آنچه در ماه رمضان ، شب قدر و شب عید فطر آزاد میکند میرهاند.
برای اعمال این روز فضیلتهای منحصر بفردآمده که در جای دیگر به چشم نمیخورد که حتی از فضیلتهای ماه رمضان و شب قدر هم بیشتر است برخی از این اعمال عبارتاند از:
نماز: برای شب و روز و مسجد غدیر نمازهایی نقلشده است ازجمله اینکه: نیم ساعت پیش از ظهر غدیر، دو رکعت نماز مستحب است. در هر رکعت بعد از حمد، سورههای توحید، قدر و آیةالکرسی ده بار خوانده میشود.
روزه: امام علی (ع) فرمود: اگر بنده مخلصی در روزه این روز اخلاص داشته باشد، همه روزهای دنیا توان برابری با آن را ندارد. امام صادق میفرماید: روزه روز غدیر خم نزد خداوند، در هر سال، برابر با صد حج و صد عمره مقبول است.
افطاری دادن: امام علی (ع) میفرماید: کسی که مؤمن روزهداری رادر عید غدیر افطار دهد، مانند این است که صد هزار پیامبر (ص) و صدیق و شهید را افطاری داده است.
زیارت: زیارتهای مختلفی برای این روز در مفاتیح نقل شده است، امام رضا (ع) به احمد بنمحمد بن ابی نصر بزنطی فرمود: ای فرزند! ابونصر هر کجا بودی در روز غدیر کنار قبر امیرمؤمنان (ع) حاضر شو! همانا خداوند در این روز گناه شصت سال مرد و زن مؤمن را میآمرزد. به درستی که پروردگار در این روز دو برابر آنچه در ماه رمضان، شب قدر و شب عید فطر آزاد میکند میرهاند.
برادر شدن: عقد برادری یکی از آداب روز غدیر شمرده شده است. این عقد به صورت زیر است: یکی از دو نفر دست راست خود را بر دست راست دیگری میگذارد و میگوید: واخیتک فی الله و صافیتک فی الله و صافحتک فی الله و عاهدت الله و ملائکته و رسله و انبیائه و الائمة المعصومین (ع) علی أنی إن کنت من اهل الجنة و الشفاعة و أذن لی بأن أدخل الجنة لا ادخلها الا و أنت معی.
بیزاری جستن: امام صادق (ع) فرمود: در روز غدیر از کسانی که به اهل بیت (ع) ستم کردند بیزاری بجو.
دعا: دعاهای مختلفی در مفاتیح الجنان برای این روز نقل شده است.
عبادت: امام رضا (ع) فرمود: غدیر روزی است که خداوند بر مال کسی که در آن عبادت کند، میافزاید.
صلوات فرستادن: امام صادق (ع) تاکید میفرمودند که در روز عید غدیر، بر محمد و اهل بیتش بسیار صلوات فرستاده شود.
پوشیدن لباس پاکیزه و نو: امام صادق (ع) فرمود: در روز غدیر لازم است مؤمن پاکیزهترین و فاخرترین لباس خود را بپوشد.
تبریک و تهنیت: امام رضا (ع) فرمود: هنگام برخورد با یکدیگر بگویید: الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمؤمنین.
تبسم: امام رضا (ع) فرمود: روز غدیر روز تبسم به روی مؤمنین است. کسی که در این روز به روی برادر مؤمنش تبسم کند، خداوند، در روز قیامت، نظر رحمت به او میافکند، هزار حاجتش را برآورده ساخته و قصری از در سفید برایش بنا میکند و صورتش را زیبا میسازد.
توسعه زندگی: امام رضا (ع) فرمود: خدای متعال در مال کسی که خدا را عبادت کند و در روز غدیر بر خانواده و برادران ایمانیاش توسعه دهد، فزونی پدید میآورد.
جشن گرفتن: امام رضا (ع) در عید غدیر احوال کسان و اطرافیان خود را تغییر داد و وضع تازهای در آنان ایجاد کرد.
حمد کردن: پیامبر (ص) فرمود: یکی از سنتها این است که مؤمن، در روز غدیر، صد بار بگوید: الحمدلله الذی جعل کمال دینه و تمام نعمته بولایة امیرالمؤمنین علی بنابیطالب (ع).
دید و بازدید: امام رضا (ع) فرمود: کسی که در روز غدیر به دیدار مؤمنی برود، خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد وقبرش را وسیع میسازد؛ هر روز هفتاد هزار فرشته قبرش را زیارت کرده، به او بشارت بهشت میدهند.
زینت کردن: امام رضا (ع) فرمود: روز غدیر روز زینت است، کسی که برای روز غدیر زینت کند خداوند همه گناهان کوچک و بزرگش را آمرزیده، فرشتگانی به سویش میفرستد تا حسنات او را بنویسند و تا عید غدیر سال بعد بر درجات او بیفزایند.
شادی کردن: امام صادق (ع) فرمود: روز غدیر روز خوشحالی و شادی است.
شکر گزاری: امام علی (ع) فرمود: در روز غدیر، خدای را بر آنچه به شما ارزانی داشته (نعمت ولایت) شکر کنید.
صدقه دادن: امام علی (ع) فرمود: فضیلت یک درهم که در روز غدیر داده شود، با فضیلت دویست هزار درهم برابر است.
طعام دادن: امام رضا (ع) فرمود: کسی که مؤمنی را در روز غدیر غذا دهد مانند فردی است که تمام پیامبران و صدیقین را غذا داده است.
عطر زدن: بر اساس برخی از روایات امام صادق (ع) مؤمنان را به استعمال عطر در روز غدیر سفارش کرده است.
انجام عمل صالح: روایت شده که کردار نیک در روز غدیر، با عمل هشتاد ماه برابری میکند؛ و نیز روایت شده که کردار نیک در این روز کفاره شصت سال است.
غسل کردن: علمای شیعه بر استحباب غسل در روز غدیر اجماع دارند و آن را مستحب مؤکد میدانند. بهتر این است که غسل در اول روز انجام گیرد.
قضای حوائج مؤمنان: امام صادق (ع) فرمود: در عید غدیر حاجتهای برادرانت را برآور.
کمک کردن: امام علی (ع) میفرماید: باید در روز غدیر ثروتمند به تهیدست و توانا به ناتوان کمک کند.
نیکی و احسان: که بنابر روایات موجب افزایش مال میشود.
وام گرفتن برای کمک به دیگران: هر چند وام گرفتن از نظر شرع کار چندان مرغوبی نیست، اما در روز عید غدیر مستحب است که پول قرض گرفت و به دیگران کمک نمود و این نشانه بر عظمت انجام کارهای خیر در عید غدیر است. امام علی (ع) میفرماید: کسی که وام بگیرد تا به برادران مؤمنش کمک کند از سوی خدا ضمانت میکنم که اگر او را زنده نگه داشت، بتواند وامش را بپردازد و اگر نگه نداشت، آن دین از دوش او برداشته شود.
هدیه دادن: امام رضا (ع) فرمود: در این روز بر برادرانت بخشش کن.
گذشت و آشتی کردن - مساوات- مصافحه - عطوفت و مهربانی - مهمانی دادن – گرد هم آمدن از دیگر آداب این روز است.